Ideális eset a több lábon álló öngondoskodás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) demográfiai számításai szerint 2050-re négy aktív keresőre már hat eltartott jut. Az intézet korábbi közlése szerint az átlagos jövedelmű magyar munkavállaló átlagos mértékű állami nyugdíja korábbi keresetének 77 százalékát teszi ki. Ugyanakkor az Európai Unió 2012-ben kiadott előrejelzése szerint 2050-ben a magyar átlagpolgár keresetének már csak 65,5 százalékát fogja kézhez kapni nyugdíjként.

Az életszínvonal-esésre vonatkozó várakozásokkal is magyarázható, hogy a nyugdíjbiztosítások a megtakarítások között egyre népszerűbbek lesznek. Indokolt volt tehát az adójóváírás meghonosítása a nyugdíjbiztosításokra is, hiszen így a különböző nyugdíj célú megtakarítási formák közül az ügyfelek immár a tényleges termékelőnyök figyelembevételével tudják kiválasztani a számukra legmegfelelőbbet. A jogszabályt mintegy kiegészítve a Magyar Nemzeti Bank témába vágó ajánlása megszabta az irányadó költségmaximumot is. A jegybank által kívánatosnak tartott költségszintet a Magyar Biztosítók Szövetsége és tagbiztosítói által piaci önszabályozásként kialakított Teljesköltség-Mutató (TKM) segítségével határozták meg. A 2010 óta létező iparági eszköz a unit-linked biztosítások valamennyi közvetlen és közvetett költségét egy mutatószámban foglalja össze, az ügyfelek szerződéskötés előtti tájékoztatása céljából.

A hatályos adójogszabályok szerint a nyugdíjbiztosítással rendelkezők a befizetett biztosítási díj 20 százalékának megfelelő összeg, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forint adójóváírásban részesülhetnek. Ez a jelentős összegű állami támogatás a valóban hosszú távú megtakarításokra irányíthatja rá a figyelmet azzal, hogy a szerződés szerinti szolgáltatások a biztosított nyugdíjba vonulása, esetleges halála vagy súlyos egészségromlása esetén válnak esedékessé. A törvény szerint lényegében egy tekintet alá eső nyugdíjcélú termékek (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás) optimális kombinációjával akár 280 ezer forint összegű éves szintű adójóváírás is elérhető.

A választott megoldás mellett fontos szempont, hogy nyugdíjcélú megtakarítást – a kapcsolódó adózási következményekre is tekintettel – befektetési ismeretekkel is bíró, jól képzett közvetítők, tanácsadók értékesítsenek, akik – az ügyfelek igényeinek helyes felmérése után – a fogyasztóknak megfelelő terméket ajánlanak.

2014.09.13.

Hány napom van hátra a nyugdíjig?

Az eredmény kiszámításához adja meg a születési dátumát.

Születési dátum:

Tovább


A Felelős Jövő site a Magyar Biztosítók Szövetségének megbízásából készült.

All rights reserved © 2017.