Takarékoskodjunk a jövőnkre!

Egy frissen publikált összesítés szerint – amelyet az Európai Biztosítók Szövetsége, az Insurance Europa a közelmúltban készített – kiderül, az életbiztosítási szegmens meghatározó Európában: a legfejlettebb piac Lichtenstein, Svájc, Finnország, Dánia és az Egyesült Királyság. Ezekben az országokban az egy főre eső átlag életbiztosítási költés éves szinten 3000-3500 euró.

Az átlagos 1124 euróhoz képest sereghajtó Törökország, Románia, Bulgária és Lettország. Ezekben az országokban alig száz eurót költenek életbiztosításra. Magyarország a kevesebb, mint százötven eurós éves átlaggal szintén jóval az átlag alatt volt 2013-ban. A magyar piacot vizsgálva tavaly összesen 810,2 milliárd forint díjbevétel folyt be a hazai biztosító társaságokhoz. Ennek 53,4 százaléka, 432,7 milliárd forint az élet-, 46,6 százaléka, 377,5 milliárd forint a nem életbiztosítási üzletágakból. Az életpiac 2013-ban stagnált, az idei évben azonban a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) legfrissebb adatai szerint már látszik némi elmozdulás.

A trendek mögött azonban nem csupán a fogyasztói tudatosság növekedése állhat. A hosszú távú öngondoskodás elterjedését az állam támogatása is ösztönzi. Ezzel is magyarázható, hogy a nyugdíjbiztosítások a nyugdíj célú megtakarítások között egyre népszerűbbek lesznek, ami a Magyar Biztosítók Szövetségének honlapján található piaci adatokban is megmutatkozik.

Indokolt volt tehát az adójóváírás meghonosítása a nyugdíjbiztosításokra is, hiszen így a különböző nyugdíj célú megtakarítási formák közül az ügyfelek immár a tényleges termékelőnyök figyelembevételével tudják kiválasztani a számukra legmegfelelőbbet. A jogszabályt mintegy kiegészítve a Magyar Nemzeti Bank témába vágó ajánlása megszabta az irányadó költségmaximumot is, a valamennyi kapcsolódó költséget tartalmazó Teljesköltség-Mutató (TKM) segítségével. A TKM a unit-linked biztosítások 2010 óta fennálló, piaci önszabályozással kialakított költségmutatója, amely a különböző iparági megoldások között egyedülálló módon – a közvetett és a közvetlen költségeket is lefedve, és egy számmá alakítva – megmutatja egy adott termék auditált költségszintjét.

A hatályos adójogszabályok szerint a nyugdíjbiztosítással rendelkezők a befizetett biztosítási díj 20 százalékának megfelelő összeg, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forint adójóváírásban részesülhetnek. Optimális esetben – több öngondoskodási lehetőséget is kihasználva – akár 280 ezer forintos évi adójóváírást is igénybe vehetünk. Azonban akár már közepes összegű megtakarítás is jelentős nyugdíj-kiegészítéshez vezethet a nyugdíjcél elérésekor. Egy az Európai Bizottság által megrendelt tanulmány tanúsága szerint a hosszú távú elkötelezettséget igénylő megtakarítások esetében a jó döntéshez alapvető jelentőségű, hogy szakértői támogatás álljon rendelkezésre. Célszerű ezért befektetési ismeretekkel is bíró, jól képzett közvetítő, tanácsadó segítségét igénybe venni, aki – az ügyfelek igényeinek helyes felmérése után - a fogyasztónak megfelelő terméket ajánl.

2014.09.13.

Hány napom van hátra a nyugdíjig?

Az eredmény kiszámításához adja meg a születési dátumát.

Születési dátum:

Tovább


A Felelős Jövő site a Magyar Biztosítók Szövetségének megbízásából készült.

All rights reserved © 2017.