A jövőben előtérbe kerül az öngondoskodás

Egyre népszerűbbek lesznek a nyugdíjbiztosítások

Az ezzel ellentétes irányú kétségtelen erőfeszítések ellenére a hosszú távú trendnek megfelelően folytatódik a népesség öregedése, és magas a minimálbérre bejelentett, minimális járulékot fizető munkavállalók száma – derül ki az NRC Piackutató Kft. közelmúltban megjelent kutatásából. Ugyanakkor a felmérés kitér arra a tényre is, hogy a többség továbbra is épít az állami nyugdíjra: a vizsgált népesség csaknem fele úgy véli, időskori megélhetése legalább felét az állami nyugdíj adja majd. Természetes, hogy a fiatalabbak számára ez még a távoli és bizonytalanabb jövő, mégis a mentalitás változását sejteti, hogy a 18–39 évesek több mint fele, a 40–49 évesek negyven százaléka valószínűsíti, hogy nem lesz jogosult állami nyugdíjra.

Akárhogy is vélekedünk a jövőről, szerencsére egyre többen belátják, hogy a jövőről való gondoskodás egyéni felelősség kérdése is. Az eljövendő nyugdíjaskor esetleges megélhetési nehézségeivel szemben a jelenkor egyéni megtakarításai döntő jelentőséggel bírnak. Ezzel is magyarázható, hogy a nyugdíjbiztosítások a nyugdíjcélú megtakarítások között egyre népszerűbbek lesznek.

Indokolt volt tehát az adójóváírás meghonosítása a nyugdíjbiztosításokra is, hiszen így a különböző nyugdíj célú megtakarítási formák közül az ügyfelek immár a tényleges termékelőnyök figyelembevétellével tudják kiválasztani a számukra legmegfelelőbbet A jogszabályt mintegy kiegészítve a Magyar Nemzeti Bank témába vágó ajánlása megszabta az irányadó költségmaximumot is, a valamennyi kapcsolódó költséget tartalmazó Teljesköltség-Mutató (TKM) segítségével.
KERETBE: A TKM a unit-linked biztosítások 2010 óta fennálló, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és tagbiztosítói által piaci önszabályozással kialakított költségmutatója, amely megmutatja egy adott termék auditált költségszintjét. A MABISZ honlapján található tájékoztatás szerint valamennyi értékesített nyugdíjbiztosítási termék TKM-je megfelel a jegybank által megszabott költségszintnek.

A hatályos adójogszabályok szerint a nyugdíjbiztosítással rendelkezők a befizetett biztosítási díj 20 százalékának megfelel összeg, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forint adójóváírásban részesülhetnek. Az új szabályozás bővíti az öngondoskodási lehetőségeket, és optimális esetben – önkéntes pénztári megoldás, nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítások megfelelő kombinációjával – akár 280 ezer forint adójóváírás elérését is lehetővé teszi.

Az új kedvezmény megnövelheti a lakosság hosszú távú hajlandóságát az öngondoskodásra, de megnövelheti a biztosítók szerepvállalását is a nyugdíjcélú termékek piacán. Az adókedvezmény egyformán elérhető a fiatalabb és középkorú korosztálynak, de a legszélesebb kör érdeklődésre a 30-50 év közötti korosztály körében lehet számítani.

Egy jól megválasztott befektetési forma akár egy alacsonyabb összegű, de rendszeres megtakarítással, hosszú távon alapvető segítséget jelenthet nyugdíj-kiegészítésként. Fontos, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokat az azok sajátosságait ismerő, befektetési ismeretekkel is bíró, jól képzett közvetítők segítségével vegyük igénybe, akik - az ügyfelek igényeinek helyes felmérése után - a fogyasztóknak megfelel terméket ajánlanak.

2014.09.13.

Hány napom van hátra a nyugdíjig?

Az eredmény kiszámításához adja meg a születési dátumát.

Születési dátum:

Tovább


A Felelős Jövő site a Magyar Biztosítók Szövetségének megbízásából készült.

All rights reserved © 2017.