Kevés itthon a biztosítás!

Csak a munkabalesetekből átlagosan évi 17 ezret regisztrálnak, a daganatok és a keringési rendszer betegségei miatt pedig egy esztendőben közel 100 ezren halnak meg. A kockázati biztosítások száma, néhány pozitív trend ellenére mégis alacsony. Az okokról Molnos Dániel a Magyar Biztosítók Szövetségének a főtitkára beszélt.

- Tisztázzuk az elején. Pontosan mi számít kockázati biztosításnak?
- Azok az élet-, baleset-, és betegségbiztosítások tartoznak ide, amiknél a biztosító csak akkor szolgáltat, ha bekövetkezik a biztosítási esemény. Ez lehet orvosi ellátás, haláleset, baleset vagy betegség is.


- Mit mutatnak a tapasztalatok: gondoskodunk a megfelelő kockázati biztosításokról?
- A válság után mint annyi más szektorban itt is visszaesést tapasztaltunk. A piac csak 2013 után kezdett el növekedni. Szerencsére a lakosság körében ma már egyre többen ismerik fel, hogy egy halálesetnél a kockázati életbiztosítás milyen fontos anyagi támaszt tud nyújtani a hátrahagyott hozzátartozóknak. A megkötött szerződések száma és az ezekre fizetett biztosítási díj nagysága is folyamatosan nő.
A baleset- és az egészbiztosításoknál a helyzet már sajnos nem ilyen kedvező. Az átlagdíj ugyan növekvő tendenciát mutat, de a szerződések száma kismértékben csökken, ami részben a válságnak részben annak köszönhető, hogy a kisebb biztosítási védelemmel megkötött korábbi szerződéses állományok kifutóban vannak. Jelenleg azt látni, hogy a 22-55 éves korosztálynál balesetbiztosítással csak minden 7,5-dik, kockázati életbiztosítással minden 11-ik, betegségbiztosítással pedig csak minden 140-dik lakos rendelkezik Magyarországon.


- A már említett okok mellett mi állhat még az alacsony számok mögött?
- Még nem tudatosult kellően az emberekben, hogy a múlékony sérülést okozó baleseteknél vagy a kisebb nagyobb betegségeknél a biztosító szolgáltatása – amely megtéríti a felmerülő egészségügyi ellátás vagy épp a rehabilitáció költségeit – segíti a mihamarabbi gyógyulást és a munkába való, lehetőleg gyors visszatérést.
Sokan nincsenek vele tisztában, ezért érdemes megjegyezni, hogy a kockázati biztosítások terén ugyanarra a személyre akár több szerződés is köthető, a betegségbiztosításoknál pedig arra is van lehetőség, hogy a biztosítottak a magánszolgáltatónál várakozás nélkül jussanak ellátáshoz.


- Ha a kockázati biztosítások elterjedtségéről van szó, hogy állunk a környező országokhoz képest?
- Sajnos nem csak Nyugat-Európához, de a térségünkhöz képest is le vagyunk maradva. Hazánkban az egy főre jutó összes biztosítási díj (nemcsak kockázati biztosításokra nézve) 2013-ban átváltva mindössze 275 euró volt. Elég beszédes, hogy például Csehországban ez a mutató majdnem a dupláján, 502 eurón állt.


Vállalati előnyök
Amikor a cégek a béren kívüli juttatásokat kezelik érdemes számba venniük, hogy idén a maximális kedvezményes adózású cafeteria keret 500 ezerről 450 ezer forintra csökkent. 200 ezer forint felett ráadásul már 51,17 százalékos közterhet kell fizetni. Csak a Széchenyi pihenőkártya számít kivételnek, amelynél 200 és 450 ezer forint között is marad a 35,7 százalékos adóteher. Ilyen szabályozás mellett érthető, ha a cégek az adómentes béren kívüli juttatásokat keresik, már pedig a kockázati biztosítások ebbe a körbe tartoznak. Legalábbis amíg személyenként és havonta a biztosítás díja nem haladja meg a minimálbér 30 százalékát nem kell utána semmilyen adóterhet fizetni. „Már pedig ez a díjmérték elegendő egy erős biztosítási védelem megfizetésére” – jegyzi meg Fata László cafeteria szakértő.

Ez a havi 31.500 forintos biztosítási díj elegendő lehet pl. az alábbi csomag megvásárlására egy 35 éves biztosítottnál: 40 millió forintos haláleseti biztosítás, 65 millió forintos baleseti rokkantság biztosítás, 1 millió forintos baleseti műtéti térítés, csonttörés esetén pedig 150.000 forintos szolgáltatás. (Kármentesség esetén a biztosító díjvisszatérítést is nyújthat ügyfelének.)

Az előnyök sora azonban itt nem ér véget: ugyanis a munkáltató a biztosítás díját akár elszámolhatja vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként is.

A szakértő mindezekhez még hozzáteszi: a vállalati kockázati biztosítás csak akkor lehet sikeres ha megfelelő kommunikációval társul. Ennek hiányában előfordulhat, hogy az alkalmazottak elfelejtkeznek a meglévő szerződésről és ha bajuk esik nem veszik igénybe. Pedig ha a vállalat kellően körültekintően kezeli a biztosításokat akkor azok akár a munkavállalói lojalitást is erősítheti.

2015.08.18.

Hány napom van hátra a nyugdíjig?

Az eredmény kiszámításához adja meg a születési dátumát.

Születési dátum:

Tovább


A Felelős Jövő site a Magyar Biztosítók Szövetségének megbízásából készült.

All rights reserved © 2017.