A rosszra is készülni kell!

Ahhoz hogy a milliós kártérítések ne tegyék tönkre egy háztartás vagy egy vállalkozás büdzséjét, a potenciális károkozóknak felelősségbiztosítást kell kötniük. A cégek erre egyre nagyobb számban ébrednek rá, a magánemberek részéről azonban egyelőre viszonylag kevés az érdeklődő. Erről is beszéltünk dr. Csermely Tiborral, a MABISZ Felelősségbiztosítási bizottsági tagjával.

- A felelősségbiztosításoknak milyen területeken van kiemelt szerepe?
Azt lehet mondani, hogy az életnek nincs olyan része, ahol ne merülhetne fel a felelősségbiztosítási védelem szükségessége.

Elég arra gondolni, hogy egy egyszerű csőtörés, amely leáztatja a társasházban lévő lakásokat, vagy egy kerékpározás során okozott baleset mind-mind olyan helyzetet idéz elő, ahol a magánembernek is kártérítési kötelezettsége keletkezhet például a leázást elszenvedő tulajdonostárs, vagy a balesetet elszenvedő gyalogossal szemben.

Emellett a vállalkozások életében is számtalan olyan helyzet adódhat, amelynél a cég a normál tevékenységével kárt okoz egy harmadik személynek.

- Ha már megtörtént a baj mire lehet számítani: a kártérítések összege hogy változott az elmúlt években?
Az emberi élet értéke természetesen pénzben ki nem fejezhető. Ugyanakkor Magyarországon is megfigyelhető, hogy a személyi sérülések mind komolyabb kártérítési kötelezettséget rónak a felelősre, aki a szabályozások miatt egyre szűkebb körben mentesülhet a kár megtérítése alól. A felelősségbiztosítás pont abban segíthet, hogy a térítéshez meglegyen a szükséges forrás.

- Az utóbbi években hogy alakult a felelősségbiztosítások száma?
A vállalkozások körében a szerződések száma – talán a hatékonyabb tanácsadás miatt is – fokozatosan emelkedik. A javuló számokban az is közrejátszik, hogy a cégek ma már egyre könnyebben találhatnak a saját kockázatainak ténylegesen megfelelő konstrukciót. A biztosítók ugyanis számos szakma művelői részére – például ügyvédeknek, könyvvizsgálóknak, orvosoknak, fuvarozást végző vállalkozásoknak – dolgoztak ki személyre szabott felelősségbiztosítási védelmet.
A cégvezetők szempontjából a munkabalesetek miatt a munkáltatói felelősségbiztosításnak kiemelt szerepe van.

- Mik a tapasztalatok a magánemberi felelősségbiztosításoknál?
Itt sajnos hasonló fokozott érdeklődés még nem tapasztalható. A magánszemélyeknél a felelősségbiztosítás változatlanul kiegészítő termékként jelenik meg, például a lakásbiztosításban. Ezeknek a száma viszont szerencsére nemzetközi összehasonlításban is jó, négyből három ingatlan biztosított. A társasházaknál viszont jobban kéne figyelni a társasház biztosítás és az egyéni lakásbiztosítások tartalmára, összhangjára. Minden esetben tájékozódni kell, hogy mire terjed ki a társasház biztosítás, és mire nem.

-Az elhangzottakon kívül mi az amire még feltétlenül figyelni kell, amikor valaki felelősségbiztosítást köt?
Természetesen a legfontosabb feladat annak eldöntése, hogy a felelősségbiztosítás által kínált védelem mennyire fedi le a magánszemély és főként a vállalkozás potenciális károkozásának körét. Magyarán mire is nyújt fedezetet a felelősségbiztosítás. Másodsorban pedig azt, hogy a kínált védelem elegendő-e a potenciálisan okozható károk nagyságához képest. Ennek eldöntése mindenképpen olyan szakember tanácsát igényli, aki a károkozások lehetséges körét fel tudja térképezni, és ennek megfelelő biztosítási konstrukció kiválasztására tud javaslatot tenni. Ez lehet a biztosító üzletkötője is, de talán az ügyfél által megbízott független közvetítő tanácsadása még hasznosabb lehet, aki nincs kötve egy biztosító konstrukcióihoz. A biztosítások esetében azt látjuk, hogy már csak a körültekintő tájékoztatás szükségessége miatt is, továbbra is nagyon fontos marad a személyes értékesítés.

2015.08.18.

Hány napom van hátra a nyugdíjig?

Az eredmény kiszámításához adja meg a születési dátumát.

Születési dátum:

Tovább


A Felelős Jövő site a Magyar Biztosítók Szövetségének megbízásából készült.

All rights reserved © 2017.