Készüljön a jövőre - felelősséggel biztosítva

A felelősségbiztosítás hiánya egy vállalkozásnak akár a jövőjét is kockára teheti. De biztosítást a magánszemélyeknek is érdemes kötniük: a havidíjak sokszor egy koncertjegy árából is kijönnek.

A friss KSH adatok szerint a munkabalesetek száma a korábbi mintegy 17 ezerről közel évi 19 500-ra ugrott fel. A nyilván a növekvő foglalkoztatással is összefüggő sajnálatos trend a cégek anyagi helyzetét is veszélyezteti. Ugyanis ha nincs biztosítás, és megállapítják a felelősséget akkor egy alkalmazott sérülése miatt a vállalkozást, akár több tíz millió forint kártérítési kötelezettség is sújthatja. Emiatt a kisebb KKV-knak különösen ügyelniük kell rá, hogy az esetleges károkra legyen fedezetük, különben egyetlen baleset akár a cég létét is veszélyeztetheti. Érdemes tudni, hogy a biztosító a kárrendezés során az alaptalanul támasztott igények elhárításában is segítséget tud nyújtani. Ám a munkáltatói felelősség nagyon szigorú. Mentesülésre csak szűk körben van lehetőség.

„Ha az érvényesülő trendeket nézzük, az is jól látható, hogy a károsultak egyre tudatosabbá válnak” – jegyzi meg Tóth Krisztina a MABISZ Felelősségbiztosítási bizottsági tagja. Hozzáteszi: a dolgozók a jogaik érvényesítésénél már egyre kevésbé tartanak attól, hogy esetleg elvesztik a munkájukat. Amikor pedig kiüt a baj és megsérül egy alkalmazott, sokszor sajnos későn derül ki, hogy a munkáltató túl alacsony összegre kötötte a felelősségbiztosítást. Így hiába a gondosság, ha nem megfelelő tartalmú a megkötött biztosítási szerződés, a kártérítés jó részét mégis a munkáltatónak kell állni.

Azt pedig tartsuk szem előtt: ahogy egy vállalkozásnál is bármikor előfordulhat egy baleset, úgy akár az otthonokban is megeshet, hogy egy váratlan esemény – például egy tűzeset – a szomszédoknak is kárt okoz. A helyzet azonos, mint a fenti esetben: ha van lakásbiztosításunkban megfelelő felelősségi fedezet, úgy a biztosító fizet helyettünk, ha viszont nincs, minket terhel a szomszédos ingatlanban okozott kár megtérítése. A magánszemélyeknek az aránylag alacsony befizetések miatt is vonzóak lehetnek a lakásbiztosítások. A díjuk ugyanis alig pár ezer forintból is kijön, az ezen belüli felelősségbiztosítási keretösszeg viszont akár több tízmillió forintig is terjedhet. Jó tudni: a biztosítási díj nem lineárisan emelkedik a biztosítási összeggel. Így ha valaki akár négyszerezni szeretné a biztosítási szolgáltatást, akkor ehhez nem kell négyszeres díjat fizetnie.

2015.08.18.

Hány napom van hátra a nyugdíjig?

Az eredmény kiszámításához adja meg a születési dátumát.

Születési dátum:

Tovább


A Felelős Jövő site a Magyar Biztosítók Szövetségének megbízásából készült.

All rights reserved © 2017.