Ha nyár akkor tűzveszély

A legmelegebb évszakban a szabadtéri tüzek főleg az erdőkben és az aratásokon ütnek ki, még hozzá túlnyomórészt gondatlanság miatt. Bár a sérülések és a halálesetek száma évek óta csökken érdemes biztosítással is készülni az esetleges balesetekre.

A földeken elég, ha egy régi mezőgazdasági gép csapágya szikrát vet és a kiszáradt növényzet máris lángra kaphat. Eddig csak idén 350 hektár lábon álló gabona, 11 kombájn és 17 bálázógép égett le a pokoli hőségben. Az okok túlnyomó többségében gondatlanságra vezethetőek vissza: ha épp nem a gépek karbantartásával van a probléma, akkor gyakran kiderül, hogy egy cigarettacsikk felelős a több milliós károkért. Ebben az időszakban különösen nagy veszélynek vannak kitéve a mezőgazdasági épületek, amelyek sajnos általában alul is vannak biztosítva. „Tipikus eset például, hogy egy régi istállót bebiztosítanak 3 millió forintra, úgy hogy közben tűz esetén csak a tető rendbe hozása is ennek több mint a felébe kerül” - jegyzi meg Füzesi Dániel a MABISZ Mezőgazdasági Bizottságának az elnöke.

De ebben az időszakban gyakoriak az erdőtüzek is, amiknek a létrejötte ugyan csak egy pillanat műve, ám az oltás akár egy hétig is elhúzódhat. Az ökológiai kár pedig ennél is súlyosabb: van hogy 50, de előfordulhat hogy akár 1000 évbe is beletelik mire egy katasztrófa után teljesen regenerálódik a természet. A klímaváltozás is csak ront a helyzeten ám az közkeletű tévedés, hogy emiatt a tűzesetek száma nőne: a baj sokkal inkább az, hogy fokozódik az intenzitásuk és a terjedésük sebessége.

A tűzoltóknak emellett persze a háztartási tüzekkel is foglalkozniuk kell, ám ezeknek a jelentkezése már koránt sem szezonális. Jó párnál egyébként utólag kiderül, hogy egyszerűen egy tűzhelyen felejtett lábosból indult ki a baj. De az is károkat okozhat ha nem megfelelően méretezzük az elektromos hálózatot vagy ha régebbi alumínium vezetéket a ma használatos réz vezetékkel nem megfelelően, azaz közvetlenül kötjük össze. Ha már megtörtént a baj tartsuk szem előtt: elektromos tűzet tilos vízzel oltani. Használjunk habbal vagy porral oltó készüléket!

De szerencsére az esetek száma az utóbbi években folyamatosan csökkent: 2012-höz képest tavaly az épületekben keletkező tüzek számát sikerült 10, míg a szabadtéri tüzek számát 64 százalékkal csökkenteni. Mindeközben a sérültek száma is jelentősen esett: négy éve még több mint ezren tavaly azonban a tüzesetekben már csak 729-en szenvedtek könnyebb vagy súlyosabb sérüléseket. A javuló tendenciák nagyban köszönhetőek az Országos Tűzmegelőzési Bizottság felvilágosító programjainak. „Illetve annak, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek anyagi támogatásával, a szervezetek megerősítésével sikerült helybe vinni a mentő tűzvédelmi tevékenységet” - jegyzi meg Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok és országos tűzoltósági főfelügyelő. Ahogy fejlődik a rendszer és nő a tudatosság úgy szerencsére a halottak száma is csökken: három éve még 140-en vesztették életüket a tüzekben, tavaly ez a mutató azonban már 94-re apadt. Ahogy Dr. Bérczi László is fogalmaz egyetlen haláleset is sok, épp ezért dolgoznak rajta hogy a jövőben ez a szám tovább csökkenjen.

De mivel a tűzeseteket teljesen nem lehet felszámolni, érdemes biztosítással is készülni az esetleges balesetekre. Az égési sérülésekre vonatkozó balesetbiztosításoknál a kifizetés mértéke rendszerint a sérülés kiterjedtségétől és az égés fokától függ. Viszont jó tudni, hogy a társaságok sugárzó hő vagy napégés miatt elszenvedett sérülésre nem szoktak fizetni, mivel ezek nem egy hirtelen esemény miatt következnek be. Ha viszont maró anyag égeti meg a biztosítottat akkor általában jár a kártérítés. Maradandó súlyos égési sérülésnél a biztosítási összeg az 1 millió forintot is elérheti. Ám fontos tény, hogy a balesetbiztosításnál az igényelt biztosítási védelem szintjére nincs jogszabályban rögzített összeghatár (úgynevezett túlbiztosítási tilalom). Erre vonatkozóan az ügyfél és a biztosító megállapodása az irányadó. A baleseti és betegségi kiegészítő biztosítások darabszáma Magyarországon egyébként megközelíti a másfél milliót. Riasztó viszont, hogy az önálló balesetbiztosítások darabszáma alig több mint hatszázezer. Igaz a betegségbiztosítások terén ennél is rosszabb a helyzet: ezekből mindössze 32 ezer van megkötve az országban. Hogy a megelőzés terén még van hova fejlődni azt az is jól jelzi, hogy a felmérések szerint az elsősegélynyújtási-szabályokkal is kevesen vannak tisztában. Egy nemrég elkészült kutatásnál ugyanis amikor a szituációs feladatokra került sor csak a válaszadók 4,3 százaléka tudott minden feltett kérdésre helyesen válaszolni.

2015.08.18.

Hány napom van hátra a nyugdíjig?

Az eredmény kiszámításához adja meg a születési dátumát.

Születési dátum:

Tovább


A Felelős Jövő site a Magyar Biztosítók Szövetségének megbízásából készült.

All rights reserved © 2017.