Eső előtt köpönyeg, avagy baleset előtt biztosításkötés

A nyári időszakban az átlagosnál is több veszélynek vagyunk kitéve. Mivel a társadalombiztosítás egyre kevesebb fedezetet nyújt érdemes biztosítással is készülni az esetleges balesetekre. Ám a szerződés megkötése előtt mindenképp tájékozódjunk a feltételek részleteiről.

Beszédes, hogy a magyarok tavaly csak az első kilenc hónapban mintegy 11 millió több napos belföldi utazásra kerítettek sort. Kétség se férhet hozzá: szeretünk kimozdulni a hétköznapok megszokott világából, különösen a nyári jó időben. Sajnos azonban az év dereka nem csak a pihenés, de a balesetek időszaka is. A népszerű szabadidős tevékenységek és a gyerekek szünidei játékai akár csak az ilyenkor megszaporodó kerti munkák feltornázzák a sérülések számát. A nyári balesetek vezető okai közt ott találjuk az eséseket, a háztartási gépek felelőtlen használatát vagy épp az égéseket is, amikre akár egy jó hangulatú grillezés közben is sor kerülhet. A hőségben vezetni is körülményesebb, pláne azoknak, akiknek nincs elég tapasztalata. Az utakon a legtöbb tragédia megelőzhető lenne a közlekedési szabályok követésével: a bajok forrása ugyanis gyakran a sebességkorlátozások túllépésére és az elmaradt elsőbbségadásra vezethető vissza. De az is probléma, hogy a gépkocsik sofőrjei ha nincs vagy nem működik a légkondicionáló sokszor nyitott ablakokkal és a sebesség fokozásával próbálnak védekezni a hőség ellen. Bár szabályt ezzel nem vétenek, viselkedésükkel fokozzák a balesetveszélyt. A statisztikai számok is óvatosságra intenek. „A közutakon a szerencsétlenségek száma tavaly, ha kis mértékben is, de megnőtt: 2014-ben összesen 15 847 közlekedési balesetre került sor. Ilyen magas számot 2010 óta nem mértek” - jegyzi meg Dr. Molnos Dániel a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) a főtitkára.

A háztartás is veszélyes
A nyár nagy részét a többség persze a munkahelyén tölti a helyzet viszont ott sem rózsás: tavaly például a munkahelyi balesetek a növekvő mértékű foglalkoztatottsággal párhuzamosan az előző évhez képest több mint két ezerrel 19 661-re nőttek. De ha a tikkasztó hőséget a házunkban vagy a lakásunkban kívánjuk átvészelni akkor is legyünk elővigyázatosak, hisz a balesetek legtöbbjére –a becslések szerint összesen évente mintegy negyedmillióra - épp az otthonokban kerül sor. Döntő részükért egy nagyobb esés a felelős: egy gyümölcsfáról, létráról vagy akár az ablakból lezuhanva könnyen csontunkat törhetjük, de sajnos a halálos kimenetelű balesetek sem ritkák. Csak a félrenyelés okozta fulladás is több mint száz áldozatot szed évente.

Az ésszerű, óvatos és szabálykövető magatartás sok bajt megelőzhet, de legalább ilyen fontos, hogy készüljünk az esetleges balesetekre: lehetőleg mindig legyen kéznél legalább egy kisebb elsősegély-csomag. Azt pedig tartsuk szem előtt, hogy a türelmetlenség, a kapkodás és a figyelmetlenség könnyen rosszra vezethet.

A megelőző intézkedések része persze a megfelelő balesetbiztosítás megkötése is. „A társadalombiztosítás egyre kevesebb fedezetet nyújt, pedig a baleseti kockázat egyre nagyobb. Az olyan szabadidős tevékenységek mint a kerékpározás népszerűsége ugyanis folyamatosan nő. Sokan sajnos amíg nem üt be a tragédia nem gondolnak bele, hogy egy komoly baleset akár új, a korábbiaknál költségesebb életvitelre is rákényszerítheti a családot. Ahogy jó páran azzal se kalkulálnak, hogy egy kereső kiesése radikálisan csökkentheti a házi kasszát, vagy hogy a minőségi segédeszközöket a TB szinte sose fedezi” - jegyzi meg Hegymegi Anita a MABISZ Egészség-és Balesetbiztosítási tagozatának az elnöke. Sajnos elmondható, hogy a magyar társadalom alulbiztosított. Nem készült fel kellően a baleseti kockázatok és költségek kezelésére.

Mire figyeljünk
Viszont ha valaki megteszi az első fontos lépést és elhatározza, hogy belevág egy szerződésbe alaposan olvassa át a feltételeket és pontosítsa, hogy milyen biztosítási igényei vannak. Ha a szerződést csak gyorsan le akarja tudni, hogy biztonságban érezhesse magát akkor a baleset után igen kellemetlen csalódások érhetik. Kiderülhet, hogy az elszenvedett sérülésre a társaság pont nem is fizet vagy csak olyan keveset, ami alig könnyít valamit a terheken. Épp emiatt a szerződések nyélbe ütése előtt érdemes professzionális biztosításközvetítők szolgáltatását igénybe venni, vagy ha erre nincs mód legalább a cégek honlapján, call centerén keresztül tájékozódjunk. Ha jól járunk el, havi tízezer forintos biztosítási díj alapján már több tízmillió forintos baleseti rokkantsági biztosítási összegre, milliós nagyságrendű baleseti műtéti térítésre vagy épp tízezres nagyságrendű csonttörésre vonatkozó biztosítási fedezetet igényelhetünk, testreszabott módon. Baleseti halálra vonatkozó fedezettel a biztosított, akár százmillió forintot is meghaladó összeg igénylésével gondoskodhat a hátrahagyott hozzátartozókról. Ehhez azonban célszerű kockázati életbiztosítási védelmet is vásárolni. A leggyakoribb lakossági megoldás, hogy a nagyobb összegű biztosítást a kereső családtagra kötik meg, de létezik csoportos és családi termék is.

A szerződéskötés előtt azzal is legyünk tisztában, hogy melyek azok az esetek, amelyeknél a társaság nem fog fizetni. „A cégek mentesülésének egy tipikus példája - jogszabályban rögzített eset -, amikor a balesetet a biztosított jogellenesen és szándékosan okozta, vagy ha az illető jogellenes és súlyosan gondatlan magatartása okozta a sérülést. A gyakorlatban ilyen lehet a közlekedési baleset, amelyet az idéz elő, hogy a biztosított nem tartotta be a KRESZ szabályait” - fogalmaz Dr. Molnos Dániel.

2015.08.18.

Hány napom van hátra a nyugdíjig?

Az eredmény kiszámításához adja meg a születési dátumát.

Születési dátum:

Tovább


A Felelős Jövő site a Magyar Biztosítók Szövetségének megbízásából készült.

All rights reserved © 2017.