Megéri felkészülni a legrosszabbra

Naponta több bejelentés is érkezik lakástüzekről, az okozott kár akár milliós is lehet az ingatlanokban. Az ilyen esetek némi odafigyeléssel megelőzhetők, de ha beüt a baj, a lakásbiztosítás komoly segítséget jelenthet. Balla Tamással, a Magyar Biztosítók Szövetsége Lakásbiztosítási Bizottságának elnökével beszélgettünk.


Mennyire gyakori esemény, hogy baj történik otthon?

Statisztikák szerint egy lakás esetében átlagosan 3-4 évente következik be olyan káresemény, amely kapcsán a lakásbiztosítás fedezetet nyújt. Ebbe beletartoznak a pár ezer forintos és a több millió forintos értékben keletkezett károk is.

A tűzkár előfordulása mennyire „hétköznapi”?

Átlagosan több tűzkárbejelentés is érkezik a biztosítótársaságokhoz naponta, az összes kárbejelentés 2-3 százaléka tűzzel kapcsolatos. A leggyakoribb károkok azonban továbbra is a vezetékesvíz-károk (csőtörés), villámcsapás, vihar, üvegtörés és a betörések.

Hogyan lehet elkerülni a lakástüzeket?

Ebben a körben több alapvető tanács is elmondható, ilyen például, hogy a tűzveszélyes anyagokat csak szabályosan tároljuk, a tüzelőberendezéseinket pedig rendszeresen ellen¬őriztessük. Lehetőség szerint kerüljük a nyílt láng használatát és a közlekedési utakat tartsuk minden esetben szabadon. A megelőzés fontos eleme a füst-, és tűzjelző berendezések telepítése, ahogy a tűzoltó készülékeké is.

Egy-egy tűzeset mekkora kárt képes okozni?

A biztosítókhoz bejelentett tűzesetek a pár ezer forintos koromszennyeződéstől a több millió, adott esetben több száz millió forintos totálkárokig terjedhetnek. Az elmúlt években a tüzek átlagosan 650–800 ezer forintos károkat okoztak a lakóingatlanokban.

Ehhez képest mekkora segítség a lakásbiztosítás?

A biztosítás egy már bekövetkezett kár esetén képes csökkenteni az anyagi veszteséget. Ha azt nézzük, hogy egy átlagos tűzkár milyen mértékű károkat tud okozni, ennek már töredékéért, évi 28-30 ezer forintért elérhető a lakásbiztosítás.

Közvélekedés, hogy hiába a biztosítás, ha sor kerülne rá, a biztosító úgysem fizet.
Pedig ez közel sincs így, évente 600-700 ezer darab kárkifizetés történik a lakásbiztosítási piacon. A negatív hír mindig gyorsabban terjed, mint a pozitív. Arról már ritkábban hallani, hogy több tíz, vagy több száz millió forintot fizetett ki a biztosító, amely összegből újjá lehetett építeni a család otthonát.

2016.03.04.

Hány napom van hátra a nyugdíjig?

Az eredmény kiszámításához adja meg a születési dátumát.

Születési dátum:

Tovább


A Felelős Jövő site a Magyar Biztosítók Szövetségének megbízásából készült.

All rights reserved © 2017.